Európai körutazásainkElőfoglalási akció!
Részletek
Fürdőzés - NyaralásElőfoglalási akció!
Részletek

Szlovénia

Szlovénia (szlovénül Slovenija, teljes nevén Szlovén Köztársaság, szlovénül Republika Slovenija) Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország, délnyugaton az Adriai-tenger, délen és keleten Horvátország, északkeleten Magyarország, északon Ausztria határolja. (Horvátországgal határvitában áll, különösen tengeri határait illetően) Szlovénia, a korábbi jugoszláv tagköztársaság 1991 óta független állam, 2004. május 1-je óta tagja az Európai Uniónak. 2007. január 1-jén csatlakozott az eurózónához.

Szlovénia területén négy nagy európai földrajzi régió találkozik, az Alpok, a Dinári-térség, a Pannon-síkság és a földközi-tengeri térség. Az ország területének nagy részét hegyek borítják, a szlovének nagy kedvelői a síelésnek és hegymászásnak. A nemzeti lobogón is feltűnik a legmagasabb hegy, a 2864 méter magas Triglav hármas csúcsa.

Az oszág egykor az Osztrák-Magyar Monarchia részét alkotta. A fővárost, Ljubljanát a római korban alapították. Egyeteme, melyen több, mint 50.000 diák tanul, hozzájárul a város pezsgő kultúrási életéhez. Szlovénia vezető iparágai közé tartozik az autóalkatrész-gyártás, elektronikai ipar, fémfeldolgozás, valamint a textil- és bútoripar.

Az egyik legnevezetess túrisztikai látványossága a híres postojnai cseppkőbarlang. A barlangban található falirajz tanúskodik az első túrista látogatásáról 1213-ban.

Szlovénia híres szülöttei között találjuk a fizikus Jožef Stefant, a nyelvész Franc Miklošičot és az építész Jože Plečniket.

Szlovénia kirándulás